SEO optimizacija

SEO (Search engine optimization) je usluga koja omogućava da se Vaša internet prezentacija što bolje pozicionira na pretraživačima (Google, Yahoo itd.) za ključne reči i fraze, koje su značajne za vaše poslovanje. Ona predstavlja proces koji za osnovni cilj ima bolje kotiranje sajta na pretraživačima. Sastoji se iz online aktivnosti (na samom sajtu), offline aktivnosti (na drugim internet lokacijama). SEO je proces za koji je potrebno vreme, i idealan je za one koji svoje poslovanje planiraju na duže staze, bilo da počinju sa poslom ili da se već bave njime i žele da ga poboljšaju. Vrši se u nekoliko koraka, a to su: upoznavanje sa karakeritikama Vaše poslovne branše, definisanje ključnih reči, analiza sadržaja sajta koji se optimizuje kao i analiza konkurencije. Kada se sve ovo utvrdi, pravi se plan delovanja u koordinaciji sa Vama i Vašim potrebama i željama.

Značaj SEO

Odgovor na pitanje zašto je SEO važan je isti kao i odgovor na pitanje zašto je bitno biti bolje pozicioniran od konkurencije. Jednostavnim rečnikom govoreći, zamislite jednu prodavnicu, izolovanu na periferiji grada, za koju malo ko zna. I nasuprot njoj, jednu koja je u samom centru, najprometnijem delu grada, koja svojim prisustvom i izgledom jednostavno “upada u oči” svim mušterijama. Razlika je evidentna. Ista pravila važe i kada je poslovanje i marketing na internetu u pitanju.

Korisnici internet pretraživača su često nestrpljivi, i pri pregledanju rezultata pretrage neće listati po nekoliko strana, već će kliknuti na neki od prvih rezultata koji se pojave. Većina korisnika, zapravo i ne traži rezultate dalje od 3. strane. To znači da je pozicija na pretraživaččima od ključnog značaja .Što je Vaš proizvod ili usluga bliža vrhu liste, Vi ćete imati veći autoritet pred klijentima i lakše ih privući ka svojim delatnostima.